تاریخچه درخت آلو
خواص آلو خشک و مضرات آلو خشک
آلو نوعی میوه از تیرۀ گلسرخیان و خانواده پرونوس است.
این میوۀ خوشمزه و آبدار در دستۀ هلو و شلیل قرار دارد. و بومی مناطق آسیایی و اروپا است.
آلو شابلون به صورت درختچههایی برگدار و پُربار، در آب و هوای مرطوب و حاصلخیز رشد میکند. و از فصل تابستان تا اوایل پاییز قابل برداشت است.
میوههای درخت آلو به صورت یکجا میرسند. و این برای باغبانان خوشایند نیست.
آلو در قرن 19 میلادی برای اولین بار توسط مهاجرین اروپایی و آسیایی به قاره آمریکا رسید. و در آنجا از محبوبیت خاصی برخوردار شد.
به همین دلیل برای بهرهمندی از خواص آلو در تمام فصول سال و برای ماندگاری بالا، آن را به صورت خشک شده نگهداری میکردند. تا در طول سال از آن در موارد مختلفی استفاده کنند.
چینیها لقب اکسیر صبحانه را به آلو دادهاند. و بر این باورند که مصرف آلو به صورت ناشتا و پس از خواب، سموم بدن را دفع میکند. و حس شادابی را به آنها هدیه میدهد.
امروزه آلو در سرتاسر جهان به ویژه در اروپا، چین، ژاپن، ایتالیا، فرانسه و آمریکا کاشت و برداشت میشود. و از آن به صورت میوۀ خوراکی و درختچههای زینتی استفاده میکنند.
انواع آلو شابلون
آلو شابلون میوهای تک هستهای است که در رنگ، طعم و اندازههای گوناگونی موجود است. آلو شابلون به 2 دستۀ آلو ژاپنی و آلو اروپایی تقسیم میشود که هرکدام از آنها دارای زیرمجموعههای آلو قرمز، آلو زرد، آلو سیاه، آلوچه یا آلو فرانسوی و آلو دامسون هستند که به مشخصات هریک از آنها در زیر اشاره کردهایم:
آلو قرمز
آلو قرمز ظاهری گِرد دارد و پوست و گوشتِ داخل آن به رنگ قرمز و کهربایی است.
پوست این میوه کمی تند بوده که با گوشت شیرینش تعدیل و خوش طعم میشود. رسیدۀ این میوه کاملاً نرم است. و به راحتی بستهبندی نمیشود. به همین علت از آن بیشتر برای تهیه مربا، مارمالاد و لواشک استفاده میشود.
آلو زرد
آلو زرد همانطور که از اسمش پیداست، دارای پوستی زرد و گوشتِ داخل آن نیز به همان رنگ پوستش است. ظاهر این آلو کوچک و گِرد است و طعم آن از تمامی آلوهای موجود شیرینتر است.
آلو سیاه
آلو سیاه یک آلوی ژاپنی است که پوستش به رنگ بنفش یا قرمز تیره است و گوشتی زرد رنگ دارد. طعم آن شیرین بوده و به هنگام پختن لِه نمیشود. به همین منظور از آن برای تهیه کیک و شیرینی و تارت استفادههای فراوانی میشود.
آلوچه یا آلو فرانسوی
آلوچه یکی از رایجترین آلوها در فرانسه است که سبز رنگ است. گوشت آن زرد یا سبز بوده و ظاهری کشیده و طعمی شیرین دارد.
آلو دامسون
آلو دامسون نوعی آلوی اروپایی است که به آلو شیرین نیز معروف است. رنگ این آلو تیره و گوشت آن نیز قرمز است. طعمی شیرین و ظاهری کشیده دارد. این آلو نیز مانند سایر انواع آن به صورت تازه و خشک شده مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآوردههای آلو خشک
آلو جزو میوههای پرکاربرد و پرمصرف است. آلو به صورت میوۀ تازه و آلو خشک نیز مورد استفاده قرار میگیرد. از آلو خشک و آلو تازه در تهیه مارمالاد، مربا، ترشی، لواشک، انواع خوراک، انواع خورشت، انواع سالاد، کیک، تارت و شیرینی به عنوان مواد اصلی و یا دیزاین استفاده میشود.
مواد مغذی آلو خشک
آلو خشک سرشار از ویتامین A، ویتامین C و ویتامین K است. همچنین منبع غنی بتاکاروتن، آهن، آنتی اکسیدان، فسفر، مس، منیزیم، پتاسیم، فیبر، روی و کلسیم است. نیاسین، ریبوفلاوین و تیامین نیز در میوه یافت میشود.
طبع آلو خشک
آلو خشک دارای طبع سرد و خشک است. از آلو خشک میتوانید به عنوان مصلح گرمیجات استفاده کرده و آن را همراه انواع آجیل و خوراکیهای گرم که طبع آن را معتدل میکند؛ استفاده کنید.
خواص آلو خشک
آلو تنها میوهای است که بعد از خشک شدن نه تنها خواص خود را از دست نمیدهد بلکه به آنها افزوده میشود و تأثیرات آن بر بدن شگفتانگیزتر خواهد بود. خواص آلو خشک در یک نگاه:
- سلامت قلب
- پیشگیری از سرطان
- کاهش فشارخون
- بهبود دستگاه گوارش
- تقویت کننده مفاصل و استخوانها
- لاغری و کاهش وزن
- افزایش سیستم ایمنی
- کاهش قندخون
- آرامش اعصاب
- جبران کمبود آهن
سلامت قلب
آلو خشک غلضت خون را کاهش میدهد. و جایگزین طبیعی و مناسبتری نسبت به حجامت است.
مصرف آلو خشک از رسوب چربیها در خون جلوگیری می کند. آلو خشک برای بیماران قلبی مفید بوده و خطرات حمله قلبی و سکته را کاهش میدهد.
پیشگیری از سرطان
رادیکالهای آزاد به سلولهای سالم در DNA خون حمله کرده و باعث تخریب آنها میشوند. این سلولها نقش مؤثری در تولید سلولهای سرطانی ایفا میکنند. آنتی اکسیدان در آلو خشک به جنگ این رادیکالهای آزاد رفته و از تکثیر آنها جلوگیری میکند. رنگ قرمزِ آلو خشک نشان از فراوانی آنتی اکسیدانها در این میوۀ ضد سرطان دارد. آلو خشک همچنین خطر ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید را کاهش میدهد.
کاهش فشارخون
آلوی خشک سرشار از پتاسیم است و در کاهش فشارخون نقش بسزایی دارد. مواد مغذی در آلو خشک سبب معتدل کردن فشارخون میشوند. این خاصیت در آلوی تازه نسبت کمتری به آلوی خشک دارد.
بهبود دستگاه گوارش
وجود موادی به نام هیدروکسی فنیلیاتین و قند سوربیتول در آلو خشک، آن را به میوهای ملین تبدیل کرده است. مصرف آلو خشک حجم مدفوع را در رودهها افزایش داده و حرکات رودۀ بزرگ را کنترل میکند. یبوست و سوءهاضمه را برطرف میکند و موجب عملکرد بهتر دستگاه گوارش میشود. آلو خشک سرشار از فیبر بوده و نیاز بدن به این مادۀ مغذی را برطرف میکند. آلوخشک اثرات ملینی بیشتری نسبت به آلوی تازه دارد. برای رفع مشکلات گوارشی و درمان یبوست چند عدد آلو خشک را در آب خیس کرده و صبح به صورت ناشتا میل کنید. این کار را برای مدت 4 روز تکرار کنید تا کرمهای روده از بین برود و سبب رشد باکتریهای مفید در معده و روده شود. مصرف آلو خشک برای درمان بواسیر نیز بسیار مفید است.
تقویت کنندۀ مفاصل و استخوانها
کلسیم موجود در آلو خشک تا حدی است که میتوانید از آن به عنوان قرص کلسیم استفاده کنید. آلو خشک مفاصل را نرم کرده و صدای آنها را کاهش میدهد. مصرف آن موجب کاهش دردهای مفاصل و ابتلا به پوکی استخوان میشود. کمردرد و زانو درد را بهبود میبخشد و استخوانها را تقویت میکند.
لاغری و کاهش وزن
در چند دهۀ اخیر تحقیقات بسیاری با موضوع تأثیر آلو خشک بر کاهش وزن انجام گرفته است. نتیجۀ این تحقیقات مثبت بوده و نشان داده است که مصرف آلو خشک به دلیل دارا بودن فیبر بالا احساس گرسنگی را در فرد کاهش داده و سبب کاهش اشتها میشود. با توجه به ملین بودن این میوه و کمک به هضم سریع غذا، مانع از ورود چربیها و قند اضافی مواد مصرف شده در بدن میشود. همین امر از تجمع چربیهای شکمی جلوگیری کرده و مصرف آلو خشک به عنوان میان وعده در کنار رعایت رژیم لاغری و انجام ورزش، کاهش وزن را تسریع میبخشد.
افزایش سیستم ایمنی
تمامی مواد مغذی و آنتی اکسیدانهای آلو خشک برای بدن لازم و ضروری بوده و مصرف آن باعث افزایش سیستم ایمنی بدن میشود و با بیماریها و ویروسهای جدیدالورود مقابله میکند. ویتامین C موجود در آلو خشک، بیحالی، ضعف عمومی بدن و عدم تمرکز را از بین میبرد.
کاهش قند خون
افراد دیابتی همیشه یک آلو خشک گوشۀ لُپِ خود داشته باشند و از آن برای کنترل قند خونشان کمک بگیرند. آلو خشک با داشتن فیبر بالا، سرعت جذب قند در بدن افزایش میدهد و مانع از حساسیت به انسولین میشود. در نتیجه مصرف آلو خشک در درمان و یا کنترل بیماری دیابت مؤثر خواهد بود.
آرامش اعصاب
افرادی که مزاجی گرم دارند، نسبت به دیگر افراد بیشتر دچار عصبانیت و واکنشهای عصبی میشوند. آلو خشک با داشتن طبعی سرد و خشک موجب فرونشاندن گرما و حرارت درونی بدن شده و در نتیجه آرامش اعصاب و بهبود خلق و خو را در پی خواهد داشت.
جبران کمبود آهن
همانطور که میدانید بسیاری از افراد با کمبود آهن مواجه هستند که این امر سبب بروز بیماری کمخونی در بدن میشود. این بیماری در خانمها شایعتر از آقایان است و یکی از راههای درمان آن، مصرف آلو خشک و برطرف کردن نیاز بدن به آهن است. رنگ قرمزِ آلو خشک سبب شده است از میزان آهن بیشتری نسبت به سایر میوهها برخوردار باشد.
دیگر خواص آلو خشک
- اسید اوریک و چربی خون را کاهش میدهد.
- بیماریهای کبدی و کبد چرب را درمان میکند.
- درمان سردرد، تب، حالت تهوع، ورم گلو، سرگیجه و سرفه از دیگر خواص آلو خشک است.
- خارش، حساسیتهای پوستی، جوش صورت و برفک دهان کودکان را از بین میبرد.
- لثهها را تقویت کرده و بوی بد دهان را از بین میبرد.
- در آقایان باعث کاهش ورم پروستات و در خانمها سبب کاهش ترشحات سفید رنگ و تنظیم قاعدگی میشود.
- بیماریهایی نظیر آسم، نقرس، روماتیسم و سنگ مثانه را درمان میکند.
- فسفر آلو خشک سبب افزایش فعالیتهای ذهنی و تقویت کنندۀ حافظه و همچنین جلوگیری از اختلال حواس میشود.
- بتاکاروتن و ویتامین A آلو خشک باعث تقویت بینایی و روشنای دید میشود.
مضرات آلو خشک
آلو خشک جزو میوههایی است که مضرات و عوارض مصرف آن بسیار محدود است و گزارشات زیادی از آن نشده است اما با این حال، زیاده روی در مصرف آلو خشک برای 2 دسته از افراد دارای مضراتی خواهد بود. اول کسانی که طبع سردی دارند و دیگری کسانی که رودۀ تحریکپذیر دارند. مصرف بیش از حد این میوه سبب بروز مشکلاتی در این دسته افراد خواهد شد.
اگر شیفته خواص آلو خشک و فواید استفاده از آن شدهاید، برای خرید آن اینجا را کلیک کنید. و در کمترین زمان ممکن آن را تحویل بگیرید و نوش جان کنید!